VON DOREN RUNDE MARK II
Runde Mark II er en større og oppgradert utgave av den populære Runde-kolleksjonen, med en rekke oppgraderinger.
Kassen har blitt to millimeter større, noe som gir Runde Mark II en diameter på 41mm. Safirglass og preget baklokk gir klokken en imponerende holdbarhet og kvalitet, og et Swiss Made Ronda 1069 med seks juveler sørger for pålitelighet og nøyaktig tidsvisning.
Klokken er tilgjengelig i to fargevarianter: Warm Yellow & Arctic Green.
Denne elegante klokken er inspirert av fugleøya Runde som ligger ytterst ute i havgapet i Herøy, utenfor Ålesund. Fuglefjellet er det mest artsrike sjøfuglstedet i hele Skandinavia. Runde blir også kalt “Skatteøya”, etter gullfunn fra det forliste hollandske skipet Akerendam fra 1725.
SPESIFIKASJONER
Glass
Dobbelthvelvet safirglass
Safirglass har gode reflekterende egenskaper, styrke og klarhet.
Kasse
Kassen er i rustfritt stål 316L, og er 41mm
i diameter. Lugs er 20mm
Baklokket
Baklokket er preget og gravert som en Dukat fra Rundeskatten.
Krone og spenne
Krone og spenne i rustfritt stål. Gravert med Von Doren-logo.
HISTORIEN OM RUNDESKATTEN
Den 19. januar 1725 la det hollandske handelsskipet "Akerendam" ut på jomfruturen sin fra øya Texel utenfor Amsterdam med kurs for Batavia (Djakarta i Indonesia). Skipet var lastet med handelsvarer og penger som skulle brukes til å kjøpe krydder og andre verdifulle varer fra Øst-Asia. Totalt var det 200 mennesker og 19 kister med gull- og sølvmynter om bord.
For å unngå pirater i den engelske kanal, seilte Akerendam nord for Skottland, men i en fryktelig storm kom skipet voldsomt ut av kurs.
Om morgenen den 8. mars 1725 så folk på Runde at det var vrakgods i fjøra. De nærmeste dagene ble det funnet omkomne og rester etter skipet over store områder. Alle de 200 om bord mistet livet.
Fant skatten
Nesten 250 år senere, den 16. juli 1972, fant to svenske og en norsk dykker mynter og en av kanonene etter Akerendam i bukta sør-øst for Kvalneset på Runde. I løpet av tre uker tok de opp nær et halvt tonn mynter. Av disse fikk finnerne 75 prosent, den norske stat 15 prosent og den nederlandske stat 10 prosent. Den norske staten sin andel av myntene ble fordelt mellom Myntkabinettet i Oslo og Bergen Sjøfartsmuseum. NRK har laget en spennende dokumentar om skatten og funnet.
Tekst hentet fra rundecentre.no/